Vutca Fanariotă…

Boierii cei mari se puteau îndulcii cu „vutca și confeturi”, pregătite de vel cămăraș și oferite mai întâî domnului de marele-cupar pe o tipsie de argint. În ciuda numelui – care-l duce pe cititorul de astăzi cu gândul la băutura de căpătâi a rusnacilor -, vutca fanariotă era un vin îndulcit artificial și aromatizat cu una din următoarele plante : ginepro (ienupăr), scorțișoară, chitră, lămâie, coji de naramză, angelică, flori de mărgăritar, trandafir, anason, cuișoare si alte ierburi parfumate. În schimb, pentru a conferi o culoare intensă acestei licori, erau folosite diverse ingrediente naturale, precum cârmâzul și sandalul roșu, carlinul sau sandalul galben ori „mustul de foi de micșunele”, ce înverzea vutca. Această rețetă aparține lui Tudor Dinu din Bucureștiul Fanariot.

Kera Calița

https://goo.gl/iBRvX5

Istorisirile Kerei Calița le mai afli și pe site-urile BucatarescuAntena SatelorVacanțierulCarneteGastroart și Presa de Turism