Tobă de Veroia

De trebuinta :

O gusa mare de curcan, 200 grame maruntaie de berbec fara grasime, 100 grame sorici proaspat de porc, 200 grame sunca cruda de porc, 2 capatani de usturoi, 2-3 ardei de Cayenne, 10 grame piper negru boabe, 3-4 frunze de laur, 5 grame rosmarin, 5 grame sovarf, 10 grame cimbru, sare montana

Intr-o tingire de arama cositorita se pun la fiert maruntaiele de berbec, sunca porcului, soriciul, boabele de piper, dafinul si sarea. Dupa fierbere, cel putin trei clocote, maruntaiele se maruntesc in bucati mari cu satarul, desigur, pe tablie de lemn de fag, asemenea si pentru sorici si sunca de porc.

Se adaugesc usturoiul curatat si taiat in bucati, nu prea marunte, si condimentele. Se amesteca bine. Se lasa peste noapte amestecul sub plapuma de ceapa, usturoi si sare. A doua zi, gusa curcanului se curata bine pe ambele fete, se umple cu amestecul pastrat la rece. Se coace gusa pe toata lungimea si se pune la fiert in tingirea de arama. Din cand in cand se inteapa – se ocoleste astfel spargerea invelisului. Dupa aproape 10 minute se scoate pe o tablie de lemn si se preseaza numai cu lemn de fag. Se pune la racoare pentru inca o zi. Au durat trei zile pregatirile, dar acum, magarii, cainii, oile si ciobanii sunt gatiti de drum . Drum lung spre strangerea popoarelor Balkanilor laolalta.