Ciorba rumeliotă de burtă

Se cer de la chelar pentru 6 comeseni :
800 grame burta de vaca ( sau bou)
100 grame unt
o ceapa mare
un ardei gras rosu
200 grame pasta de tomate
300 grame cascaval
o capatana mare usturoi
50 grame faina de grau
5 grame maghiran (Origanum majorana Lamiaceae)
2-3 foi dafin (Laurus nobilis Lauraceae)
5 grame sare de salina
Burta se curata mult si bine cu malaiul si se pune la fiert, intr-un oloi, cu 4 litri de apa.
Se lasa cam 3-4 ore pana se inmoaie.
Se spumeaza incontinuu.
Se taie burta in bucatele si se pastreaza alaturi.
Ceapa si ardeiul gras, ambele taiate solzisori.
Se calesc putin si se adaugesc faina si bulionul de tomate, invartind mereu continutul, cu linguroiul.
Acum, in oala unde a fiert, se transfera burta hacuita, mismasul din tigaie, maghiranul si foile dafinului, sarea. Se trage capacul pe deasupra si se mai lasa vasul la foc mic cam 30 de minute.
Intr-un mojar se amesteca usturoiul zdrobit, patrunjelul maruntit si cascavalul ras.
Acest amestec se imparte in fiece blid, dupa pohta fiecaruia. Peste se toarna fiertura.
Dupa voie, fiecare adauga otet aromat si ardeiul iute bulgaresc, cultivat in ostruvurile Dunarii.
Inlocuirea cascavalului cu smantana, si pe deasupra, incorporata la sfarsit, este doar o prosteala a vremurilor din urma.

Kera Calița

Rețetă din volumul „BUCĂTĂRIA BALKANIEI”, editura Integral, scris de Aurora Nicolau (alias Kera Calița) și Horia Pană

Află ce surprize ți-au mai pregătit Kera Calița și Locanta Jariștea, AICI

ciorba-rumeliota-1