Buchetul culinar românesc

Masa este un act cultural și se impune , încă de la început, să rostim un truism: Marea omenire manâncă pentru a trai! Prea puțini sunt aceea care trăiesc spre a mânca, spre a se bucura de fiecare dumicat, spre a încerca trăirile estetice alcătuite de arta culinară. Cu acest preambul, aș vrea să vă vorbesc despre buchetul românesc pus în fiertura supelor sau în cratițele unde se gătesc peștele și cărnurile cu sos. Aromele buchetului românesc sunt : cimbrul, foaie de dafin, usturoi, pătrunjelul verde și doi cuișori (cum spunea Bacalbașa). Pregătitul felurilor de mâncare devine un spectacol cu ilustrație, se schimbă într-un dar delicat și rafinat al rețetei dacă punem mirodeniile ce se potrivesc și iată cum gastronomia devine un „bazar sentimental”. Acesta e rolul buchetului în gastronomia lumii, de pildă în Franța, buchetul numit „Herbes de Provence” (amestecul de plante: cimbrul adevărat, rozmarin, oregano, lavandă și cimbrul de vară) arată că fiecare rețept are nevoie de ierburi, mirodenii, adecă de buchetul culinar.                                                                                                                                                  Kera Calița

Istorisirile Kerei Calița le mai afli și pe site-urile BucatarescuAntena SatelorVacanțierulCarneteGastroart și Presa de Turism