Veniți, privighetoarea cântă iar…

IMG_4018 Kera Calița se prepară de o altă față a locantei Jariștea, după chipul noilor vremuri. Se înregimentează cu Bodislav Nicolas, baș-bucătar, a cărui poveste o publică pentru-ntâia oară. S-a reîntors la cuibul lui, precum berzele călătoare. Se naște un nou meniu, cu rețete uitate.

Nicolas Bodislav
Șef-bucătar al Jariștei

Încă din vremea învățăturii, când „mesele” restaurantelor se socoteau după codul franțuzesc, în anul 1965, Nicolas Bodislav și-a început greaua ucenicie la prea cunoscutul hotel-restaurant „Lido”.
Fără zarvă, cuminte, sîrguincios și aplecat, zi de zi și noapte de noapte, a învățat arta gastronomică de la Ion Tutilă, cel sobru și măreț, ales bucătar al Bucureștiului.
După anul 1974, Nicolas Bodislav a fost numit în slujba marelui maestru în arta culinară Sandu Constantin, la celebrul „Berlin”, unde, cu bucurie și fără zaveră, a urmat cizelarea fină după lege a meseriei de bucătar cu diplome.
Ursita și-a arătat menirea, Nicolas Bodislav fiind recunoscut deja în lumea rafinată a maeștrilor bucătari.
Vremea curge și se arată anul 1985, când Nicolae Bodislav este marele vornic, lângă Ion Graur, personaj ce a „pictat” și a „sculptat” bucatele oaspeților hotelului restaurant „București”.
Participările lui Nicolas Bodislav la expozițiile culinare, adevărate „mărgăritare”, la: „Aro” Brașov, hotel „Parc” din Constanța, „Athenee Palace” din București (și nenumărate), i-au adus diploma de înalt maestru al artei culinare, apoi premiile de locul I pe țară, la grele concursuri. Ca o încununare, astăzi este „arhitect” în arta culinară și gastronomică a Bucureștiului, la Jariștea.
În prezent, Nicolas Bodislav își dăruiește întreaga învățătură, iscusința și experiența de 50 de ani de artă culinară și gastronmică clientelei Jariștea.
Poate oaspeții Kerei Calița vor săpa în marmură meritele acestui om modest, cu viața plină de onoruri.

GUSTĂRI DIN REȚETELE HAZAICEI

Caltaboș mănăstiresc/ 150 g 20 lei
Slăninuă țărănească/ 150 g 20 lei
Lebărvurști românești/ 150 g 20 lei
Jumări porcești/ 150 g 20 lei
Platou/ 600 g 80 lei
1. Gustari Reci - 1. Mahalaua Casapilor

Ruladă ardelenească/ 150 g 20 lei
Bulgări de brânzeturi/ 150 g 20 lei
Ruladă de cașcaval și struguri/ 150 g 20 lei
Brânzeturi de burduf cu chimion/ 150 g 20 lei
Platou/ 600 g 80 lei
1. Gustari Reci - 2. Sissi

Batog de crap/ 150 g 20 lei
Unt de sardele/ 150 g 20 lei
Zacuscă de somn/ 150 g 20 lei
Icre pescărești/ 150 g 20 lei
Platou/ 600 g 80 lei

1. Gustari Reci - 3. Barba Iani

 

Zacuscă de vinete/ 150 g 20 lei
Fasole bătută cu ceapă prăjită/ 150 g 20 lei
Salată de vinete coapte/ 150 g 20 lei
Limbă cu sos remoulade/ 150 g 20 lei
Platou/ 600 g 80 lei

1. Gustari Reci - 4. Anton Pann

Foie gras/ 150 g 50 lei
Balotină de fazan/ 150 g 45 lei
Ruladă de cocoș/ 150 g 30 lei
Pastramă de rățoi/ 150 g 35 lei
Mușchiuleț de bou învârtit cu prune uscate/ 150 g 30 lei
Platou/ 750 g 190lei

1. Gustari Reci - 5. Carcassonne

Măsline/ 150 g 10 lei
Vegetale/ 150 g 10 lei
Platou/ 300 g 20 lei

BOERICALE

Salată cu calamari/ 300 g 35 lei
Salată din pui cu ananas, schweitzer și mere verzi/ 300 g 35 lei
Salată cu carne de vițel și semințe de pin/ 300 g 40 lei

 

GUSTĂRI CALDE – SIMFONIA GUSTURILOR

Plăcintă de miere/ 200 g 35 lei
Brânză de capră învelită în bacon coaptă în frunză de salată/ 200 g 35 lei
Fudulii de porc trase la tigaie/ 200 g 35 lei
Platou/ 600 g 105 lei

Pere umplute cu Camembert gratinate. și sos de mentă/ 200 g 40 lei
Ficat de porc Lyonez/ 200 g 30 lei
Creier pane/ 200 g 30 lei
Fudulii de curcan sote/ 200 g 30 lei
Platou/ 600 g 90 lei

Ficat de vițel
Patricieni
Antricot de vițel cu floare
Pastramă de oaie
Jumări de porc
Platou românesc/ 900 g 140 lei

 

REȚETE UITATE

Bulete din carne de berbece în sos de smțntțnă și ciuperci/ 200 g 40 lei
Tocăniță de vițel „Fane Bucătaru”/ 200 g 40 lei
Pârjoale bucovinene cu piure de cartfi/ 200 g 30 lei
Carne tocată de berbec învelită în prapure cu piure de fasole verde/ 200 g 45 lei
Plăcinta ciobanului cu carne de vită și batal/ 200 g 45 lei

Sarmale în foi de carne fierte în vin alb/ 200 g 45 lei
Ele vin din regat și s-au gătit prima dată în culele măldăreștilor, din gușă și spată de porc, cu ardei iute roșu, cimbru și cuișoare; se fierb cel puțin trei ore, cu vin alb demisec, după ce au fost înfășurate în pulpă de porc tânăr, bătută și întinsă, și se servesc cu cartofi fierți.

CÂNTICELE PENTRU STOMAC

File de păstrăv în sos de lămâie/ 200 g 40 lei
Șalău Meuniere/ 200 g 40 lei
Saramură de crap cu hamsii, lapți, icre fruipte și mămăligă/ 200 g 40 lei
Lin prăjit cu mămăligă coaptă și mujdei de usturoi/ 200 g 40 lei
Somon umplut cu brânză, copt în aluat, cu roșii glazurate/ 200 g 75 lei
Jumări de păstrugă, cu usturoi și mămăliguță/ 200 g 85 lei
Sturion de ciuperci și salvie/ 200 g 90 lei

RUGĂCIUNEA GURMANDULUI

Muşchi de vită cu sos de piper verde şi legume coapte în foietaj/ 200 g 75 lei
Antricot de mânzat cu coastă, înnăbuşit, cu legume trase în unt/ 200 g 65 lei
Muşchi de vită fript la tigaie, gratinat, jambon şi spanac souffle/ 200 g 75 lei
Vrăbioară înnăbuşită şi coaptă în aluat de pâine, cu slănină afumată, arpagic şi busuioc verde/ 200 g 65 lei
Schnitzel vienez, piure de cartofi/ 200 g 65 lei

CORUL VÂNĂTORILOR

Medalion de mistreţ cu sos tartar, merişoare şi cuişoare/ 200 g 70 lei
Fazan la cuptor cu sos vânătoresc/ 200 g 70 lei
Prepeliţe gătite ţărăneşte cu roşii uscate/ 200 g 70 lei
Iepure cu sos poivre şi măsline/ 200 g 60 lei
Căprioară cu sos de fructe de pădure/ 200 g 120 lei

OI, MIOARE ȘI IZVOARE

Muşchiuleţ de berbecuţ cu rozmarin şi crochete de orez cu şofran/ 200 g 65 lei
Cotlete de berbecuţ înnăbuşite cu arpagic şi praz cu souffle de spanac/ 200 g 55 lei
Pastramă de batal cu cimbrişor, mămăligă şi usturoi/ 200 g 45 lei

ORĂTĂNII OUĂTOARE

Piept de raţă fript cu varză roşie, mere şi chimen/ 200 g 65 lei
Pulpă de curcan umplută cu cârnaţi şi iahnie de cartofi şi arpagic/ 200 g 40 lei
Piept de pui cu sparanghel şi şuncă gratinat, cu orez şi pătrunjel prăjit/ 200 g 40 lei
Cocoşel întreg cernaeff, cu piure de castane/ 200 g 70 lei
Ficat de raţă cu jeleu de afine şi coacăze/ 200 g 100 lei

PORC, CARNE DULCE, POAMĂ BUNĂ

Mushiuleţ de porc învelit în costiţă afumată, copt în frunză de salată verde cu sos de caise/ 200 g 40 lei
Ciolan proaspăt de porc cu varză albă fiartă şi dafin/ 200 g 35 lei
Coastă de porc friptă şi înfăşurată în prapure cu iahnie de fasole şi cimbrişor/ 200 g 35 lei
Cârnaţii casei, varză albă călită/ 200 g 30 lei
Sarmale bătrâneşti în foi de varză acră cu costiţă şi mălai copt/ 200 g 30 lei

 

GRĂTAR LA FOC DOMOL ȘI SUSȚINUT

Păstrăv întreg/ 200 g 35 lei
Somn cu sos a la greque -/ 200 g 40 lei
Piept de curcan/ 200 g 30 lei
Cotlet de porc/ 200 g 30 lei
Ceafă naţională/ 200 g 30 lei
Chateaubriand/ 200 g 80 lei
Somon/ 200 g 65 lei

TOVARĂȘI DE DRUM

Legume fripte la grătar/ 200 g 12 lei
Ciuperci fripte/ 200 g 12 lei
Risotto cu legume/ 200 g 12 lei
Cartofi prăjiţi/ 200 g 12 lei
Piure de cartofi/ 200 g 12 lei
Cartofi traşi în unt/ 200 g 12 lei
Orez alb fiert/ 200 g 12 lei

SALATELE LUI HARAP ALB

Salată de lăptucă cu morcov ras/ 150 g 10 lei
Salată de roşii cu busuioc/ 150 g 10 lei
Salată de varză albă cu mărar/ 150 g 10 lei
Salată de sfeclă roşie coaptă, cu hrean/ 150 g 10 lei
Salată de ardei copţi naţionali/ 150 g 10 lei
Murăturile Kerei Caliţa/ 150 g 10 lei
Salata Neamului/ 150 g 10 lei

FELURI VEGETARIENE

Vinete cu ratatouille/ 200 g 25 lei
Roşii coapte umplute cu legume, brînză de capră şi mac/ 200 g 25 lei

CIORBĂ ÎN OALĂ ACOPERITĂ

Ciorbă de burtă/ 350 g 12 lei
Ciorbă de văcuţă pricopsită/ 350 g 12 lei
Ciorbă de fasole albă/ 350 g 12 lei

ZAHARICALE LA MODĂ

Ganaj de ciocolată şi vanilie cu jeleu din fructe de pădure/ 160 g 22 lei
Profiterol a la Cassata/ 160 g 19 lei
Tort de ciocolată – Barjac/ 160 g 19 lei
Tort Alhambra/ 160 g 19 lei
Cheese cake, o prăjitură de fiţe/ 160 g 19 lei
Plăcintă de brânză/ 160 g 16 lei
Plăcintă de mere/ 160 g 16 lei
Plăcintă de dovleac/ 160 g 16 lei

Desert franţuzesc – platou/ 150 g 45 lei
(Platou cu brânzeturi mucegăite)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *