Varza fara carne, buna in zilele de post

 

 

Pentru zilele de post se cauta :
o varza alba murată, sa zicem, de un kilogram și jumătate
o ceapa rosie
200 mililitri ulei de masline extravirgin
5 grame boabe de piper si 5 grame piper rasnit (Piper nigrum)
5 grame ardei de Cayenne pisati (Capiscum frutescens)
2-3 foi de laur (Laurus nobilis)
o legatura de patrunjel
10 grame sofran (Crocus sativus) de Kozani
10 grame sare de mare

150 grame arpagic pentru înfrumusetare
Pentru cei ce vor a frange randuiala, se pregateste oarece sos, ferit de ochii parintelui paroh si de babele de peste gard, din : câteva șuvițe de slănină pe care o topim repede, repede.
Varza, dupa spalare, se taie in suvite subtiri.
Ceapa se toaca marunt-marunt.
Rezultatul laborului se toarna intr-o oala incapatoare.
Se adaugesc foile de laur, piperul boabe, jumatate din piperul rasnit si praful de ardei.
Se sareaza si se toarna un litru de apa rece si uleiul de masline.
Se da la foc domol, pret de una ora si se amesteca mereu-mereu, spre a nu se prinde varza-fideluta de fundul vasului.
Intr-un vas rezistent la caldura se inghesuie varza iar pe deasupra se toarna apa cu ceva pasta de tomate.
Se da la cuptor si se lasa pana se rumeneste crusta de suprafata.
La scoaterea din cuptor se presara restul de piper, ardei pisati, sofranul de Kozani (neaparat de Kozani) si patrunjelul maruntit.
Chiar daca s-a declarat peste gard varza de post si nu e, se afla.
Nu se gaseste sat in peninsula numita Balkanica unde se poate ascunde oarece de ochii si urechile celorlalti si, mai ales, de ale popii sau ale muftiului.

Calita ot Jaristea