Șașlâcul de Krimeia

Toti trimisi Inaltului Devlet la Hanul nogailor stiau-ajunsi pe taramul Hoardei de Aur se vor bucura de saslacul pustiei.
Intr-un rand, unul si numai unul, isbuti a-si ascunde reteptul in centura hangerului, pentru fiece dreptcredincios :
200 grame carne de batal
o ceapa
un usturoi
o legatura de patrunjel verde
o vanata coapta
300 mililitri undelemn de masline extravirgin
10 grame de piper negru macinat (Piper nigrum)
10 grame sare de mare
Mai intai si mai intai, se allege un batal tanar si gras.
Dupa ce casapul si-a aratat mestesugul, se taie carnea si grasimea in bucati potrivite vasului de marinare.
Intr-un vas de piatra se aseaza bucatile de carne si seu, frecate bine cu sare si piper, peste care se intend rondele de ceapa, usturoiul si patrunjelul verde maruntit si se cladeste, in acest fel, strat dupa strat.
Se varsa undelemnul peste, acoperind carnea de tot si se lasa la macerat timp de 4 ore.
Mai nou, se adauga si otet de miere, 200 grame.
In cele din urma se scot bucatile de carne si seu pe un stergar curat din in si se curata de ceapa, usturoi si patrunjel.
Se insiruie pe vergeaua de metal o bucata de carne, una de seu, un rondel de patlagea si tot asa , pana la capatul vergelei.
Tepusele se aseaza direct pe carbunii fierbinti din focul ostoit din vreme. Se intorc cand pe o parte, cand pe alta, timp de 10 minuturi.
Apoi, pe tipsie, se prezinta mesenilor.
Suflul fiecaruia indeparteaza cenusa.
In vremea din urma, dupa periplul poporului nohai la Sibir, dupa voia preinteleptului generalism Stalin, rondelele de vanata s-au inlocuit cu sunca de porc (mila si iertare, preabunule si inteleptule Profet! ), iar frigerea nu se mai face pe carbuni, ci pe gratar de fier.
Doar, se stie, toate revolutiile strica bunele randuieli din vechiu.
Kera Calita

Rețetă din volumul „BUCĂTĂRIA BALKANIEI”, editura Integral, scris de Aurora Nicolau (alias Kera Calița) și Horia Pană

Află ce surprize ți-au mai pregătit Kera Calița și Locanta Jariștea, AICI

saslacul-1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *