Salata Trancu Iași

În buna tradiție a numelui său, căci în limba Haiastan-ului „trancu” înseamnă sfetnic regal, ilustrul contabil, professor de economie, a lăsat în urma sa și rețeta unei salate, desigur salată pentru oameni cu stare, curat social-democrați.

Se cere în părți egale: salată de pătlăgele vinete tocate,icre negre în cutie (de preferință icre Petrosian)m untdelemn d emăsline extravirgin, o lămâie.

Vinetele se toc pe table, se curăță de coji, se toacă pe tocător de lemn, apoi se freacă cu untdelemn de măsline extravirgin, se adăugește sare și piper, uneori ceapă. S-a obținut salata de pătlăgele vinete.

Se desfac icrele cu furculița, pe cât posibil fir cu fir. Se toarnă untdelemn și se amestecă puțin cu lingura de lemn. Se aduce salata de vinete și se toarnă puțin câte puțin peste icre, amestecând întruna cu lingura de lemn. La sfârșit se adăugește zeama lămâiei după gustul fiecărui om de stat.

Se aduce, de obiceiu, la începutul banchetelor, urmare congreselor partidelor mai mult sau mai puțin democrate.

Kera Calița și Horia Pană