Salată de avocado cu maioneză

 

La sfârșitul secolului al XIX-lea erau trăsuri mai simple și mai puțin elegante decât caretele de Viena ce adăstau în piața Teatrului Național; li se spunea de Herasca după primul loc de staționare, peste drum de biserica Sfânta Vineri Herasca.

În timp ce domnii cu meloane și bastoane se preumblau, cucoanele, acasă, aranjau cămara pentru iarnă umplând gavanoasele cu fel și fel de conserve cum ar fi salata de avocado cu maioneză.

  • Ingrediențile pentru 5 gavanoșele a 600 de grame fiecare, sunt : avocado – 1,5 kg., porumb fiert – 250 grame, frunze de ceapă verde -50 grame, gogosari – 250 grame, struguri negrii și albi – 250 grame, hrean – 200 grame, ghimbir ras – 4 linguri cu vârf, usturoi căței – 100 grame, cimbru verde – o lingură cu vârf, lămâi – 3 lămâi tăiate în feliuțe fine, piper roșu boabe – 3 lingurițe cu vârf, bazilicum – 2 linguri cu vârf, maioneză din ouă de țară – 600 grame, sare – 2 lingurițe cu vârf și puțină salitră;

Slugile amestecau toate ingrediențile tăiate felioare într-un cocotte adânc, după care, cu mare băgare de seamă ticseau borcanele pe care le astupau etanș, în orânduială soldățească.

Și suszisele trăsuri de Herasca, ceva cam între trăsură și căruță, au mai avut și alte locuri de așteptare: la hanul Solacolu, în mahalaua Dracului, la piața Filantropia, la „Roata lumii” de pe șoseaua Ștefan cel Mare și alte stabilimenturi de popas în preajma barierelor capitalei.

Kera Calița

Istorisirile Kerei Calița le mai afli și pe site-urile BucatarescuAntena SatelorVacanțierulCarneteGastroart și Presa de Turism