Postul Paștelui, Păresimile, Patruzecimea sau Postul Mare

Binecuvântat este Dumnezeu, Unul, stăpânul celor văzute și al celor nevăzute, El care ne are îm grija Lui sufletul și făptura, hrănindu-ne deopotrivă mintea și trupul. Toată munca noastră prin El dă roade, și toată îndestularea de la El ne vine, și toată bucuria și veselia El ne-o aduce. Lui se cuvine să-i jertfim, dar, mulțumire, pentru masa aceasta plină de bucate, pentru casa aceasta plină de neamuri care stau laolaltă în jurul mesei, pentru râvna cu care am muncit, ca și pentru smerenia cu care ne rugăm Lui astăzi să ne ție sănătoși și îndestulați.

 

Când postiți, nu fiți triști ca fățarnicii (…). Tu însă, când postești, unge capul tău și fața ta o spală, pentru ca nu oamenilor să te arăți că postești, ci Tatălui tău care este întru ascuns; și Tatăl tău, care vede întru ascuns, îți va răsplăti ție. (Matei 6, 16-18)

”Împărăția lui Dumnezeu nu este mâncare și băutură, ci dreptate și pace și bucurie în Duhul Sfânt”.

Postul este înfrânarea pentru o vreme de la tot ceea ce îngreunează sufletul și trupul în alergarea cea bună către Dumnezeu. Iată de ce mă îngrijesc să strunesc lipsa „dulcelui” și vă povățuiesc cu smerenie să gătiți două rețete de post însoțite de două fapte bune cu o rugăciune și cu o milostenie.

Prima rețetă – Roșii umplute cu ciuperci

10 roșii, 500 gr ciuperci, 1 ceapă, 1 lingură de orez, 1 legătură de pătrunjel, ulei, busuioc verde, sare, piper;

Roșiile se spală, se taie un căpăcel, li se scoate miezul cu lingurița și se pun la scurs. Ceapa se curăță, se taie mărunt, se călește în ulei încins, se adaugă ciupercile spălate și tăiate felii, se potrivește de sare și piper. Se lasă la fiert până scade apa. Se adaugă orezul spălat și scurs, o ceașcă de apă, verdeața tocată mărunt și se lasă pe foc până se fierbe orezul. Cu această compoziție se umplu roșiile, apoi se pun într-o tavă unsă cu ulei alături de miezul de roșii, o ceașcă de apă și o linguriță de zahăr. Pe fiecare roșie se pune o picătură de ulei și se lasă la cuptor 15 minute . Se servesc presărate cu verdeață tocată mărunt.

A doua rețetă – Pârjoale de post

250 gr fasole boabe, 2 cartofi de mărime potrivită, 2 morcovi mai mici, 1 rădăcină pătrunjel, 1 păstârnac, 1 ceapă potrivită, 150 ml undelemn, 2-3 linguri pesmet, tarhon, sare, piper;

Fasolea se alege, se spală bine și se pune la înmuiat, în apă rece, 4-5 ore. Apoi se schimbă apa și se pune la fiert. Când fierbe în clocot se presară sare, după gust și se adaugă legumele curățate (inclusiv cartofii), și tăiate cubulețe. Se lasă să fiarbă până devin toate foarte moi. Se pasează bine printr-o sită, se toacă ceapa mărunt, se încorporează în pasta de fasole și, din compoziția obținută, se modelează cu o lingură, chifteluțe. Se trec prin pesmet și se prăjesc bine, pe ambele părți, în untdelemn încins. Se servesc cu salată de roșii sau varză murată peste care s-a pus puțin untdelemn.

Cu smerenie ne închinăm azi Ție, Domnul Nostru, căci Ție Ți se cuvine cinstirea, închinăciunea și slava. În numele Tatălui, al Fiului, și al Sfântului Duh, acum și în veacul veacurilor, Amin.

Calița ot Jariștea