Pogacele cu jumari

Intr-un capat de primavara Dragomir, feciorul craiului din Calimani, a plecat spre salasuri, la tiitoarea oilor si un graure cu ciocul galben l-a oprit si i-a grait din zapada:

N-ai sa treci, fecior de crai

Prin trecatoare catre plai,

Pana ce soata n-o vei gasi

Cu mana dibace n-o vei struni.

Si-a pornit Dragomir, si-a colindat toate satele de la poalele Calimanilor si cum intalnea o fata de oier, o apuca strans de cozi si o saruta apasat cerand-o de nevasta numai daca stie sa faca pogacele cu jumari. Si-n anul acela a auzit vorbele despre cum se fac pogacele cu jumari .

Greutati : o jumatate kilogram faina, 2 galbenuse, 200 ml de smantana, un praf de sare, o lingura cu varf de zahar. Se lucreaza bine si se imparte aluatul in doua, apoi se lasa la rece cel putin una ora. Se intind foile, se pun 350 grame jumari faramate si se pune a doua foaie peste, se impatura in patru si se intinde foaia. Procedeul se repeta de cinci ori. La sfarsit, aluatul se intinde cu vergeaua, se decupeaza cu paharul si se unge cu ou batut cu pana de gasca. Se coc lin la cuptorul incins si se servesc calde la mezelic.

Dragobete, bine ai venit la noi cu nevasta ta si ai grija sa nu mai saruti fetele ca dusu-sa vorba in satele si salasurile Calimanilor ca te-ai insurat.

Pogacele ai poftit,

Nevasta ti-ai gasit!

Aluatul l-o framanta

Pruncii i-o inalta!

Kera Calita

Istorisirile Kerei Calița le mai afli și pe site-urile BucatarescuAntena SatelorVacanțierulCarneteGastroart și Presa de Turism