Pârjoale moldovenești

Cum se trece de ratesul Anutei, perelegrind spre luminile Putnei, cu greu iti poti intoarce gandurile spre cele sfinte.
Cel fara de hodina parca te tine aninat de ochii sagalnici ramasi in urma si, mai ales, de esti trecut ceva de anii tineretii, de parjoalele moldovenesti, feliu nemaipomenit de bucate, ce numai Tara de Sus ii stie rostul.
Muierile ce au iscodit prin cuhniile ratesului marturisesc ca nu-i lucrare grea, desi se cere anume mestesug.
Anume pentru sase pelegrini se pregatesc :
300 grame carne de vaca
250 grame ceapa uscata
100 grame unt de vaca
2 oua
200 grame grasime de porc
200 grame pesmet
100 grame miez de paine din grau
O legatura patrunjel verde
10 grame piper negru macinat (Piper nigrum)
10 grame sare din munte
Carnea moale se curata de pielite, se da prin masina de tocat de 2-3 ori, se adaugesc ceapa rasa, painea inmuiata in apa rece, galbenusul oualor, untul, sarea si piperul .
Se framanta bine amestecul si se bate, cam un sfert de ceas.
La urma se presara verdeata maruntita si se toarna si ceva apa calduta, spre a iesi parjoalele pufoase.
Dup ace divine maini le dau forma frunzelor din codru, se tavalesc prin pesmet si se prajesc in grasimea incinsa.
Se aduc la masa cu barabule fierte.
Cum oare sa mai poti uita faptura Anutei ?

Kera Calița

Rețetă din volumul „BUCĂTĂRIA BALKANIEI”, editura Integral, scris de Aurora Nicolau (alias Kera Calița) și Horia Pană

Află ce surprize ți-au mai pregătit Kera Calița și Locanta Jariștea, AICI