Muschiulet de porc invelit in costita afumata copt in frunza de laptuca cu zarzare la cuptor

A fost in vremea de cumpanire dreapta si cinstita a Brancoveanului, cand era fidel supus Sublimei Porti si il uita pe imparatul de la Viena. A hotarat Maria Sa sa-si taie ulita dreapta prin maidanele si mahalalele targului, de la curtile cele vechi. Ordinul a fost dat si ispravnicia treburilor dinnauntrul a purces la treaba odata cu serbarea de la curtea Brancoveanului, langa Mitropolie. Printre zecile de bunatati culinare, servite la sarbatoarea de piatra de temelie, cel mai ravniti au fost muschiuletii de porc inveliti in costita afumata copti  in  frunza de laptuca cu zarzare la cuptor.

Tiganii robi, ajunsi mari cunoscatori ai bucatariei, cu adanca vocatie, crestau 10 muschiuleti de porc, crescuti numai pentru carne, porcii lungi cu cozi rasucite. Fiecare muschiulet in parte era uns nu numai cu sare si piper si mai ales cu mirodeniile ce erau la moda atunci: pelin, cuisoare, rozmarin, dafin, coriandru si chimion. La cuhnia ce era mult indepartata de casele Brancoveanului, in cuptorul larg pentru orice marime de tava, se asezau muschiuletii fara sa se atinga unul de celalalt, se bagau la cuptorul incins cu lemne si carbuni si friptura se controla cu o tepusa subtire de fier. Pe alta masa se pregateau laptucile verzi  fara nervuri tari si inveleau muschiuletii ,intai cu costita de porc taiata subtire, apoi cu frunza de laptuca si se mai aseza tava la cuptor inca o data sa se prinda si sa se lipeasca de muschiulet atat costita impanata, cat si frageda laptuca. Calfele, sub ochii sfredelitori ai bucatarilor, in tingirele cat capacul putinelor de muraturi, caleau zarzarele cu zahar, nuca si sofran.

Toate cele ticluite s-au infaptuit dupa plan, atat Calea Mogosoaiei cat si reteptul, au ramas atat de cunoscute si n-au tulburat buna oranduiala a orasului, nici una nici alta. Iata cum poporul roman a fost multumit ca intotdeauna.  A lucrat la “ochii si urechile domniei” dar a avut grija si de stomachul sfant al tuturor artelor.

Kera Calita

 

Istorisirile Kerei Calița le mai afli și pe site-urile BucatarescuAntena SatelorVacanțierulCarneteGastroart și Presa de Turism

 

 

One thought on “Muschiulet de porc invelit in costita afumata copt in frunza de laptuca cu zarzare la cuptor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *