ÎȚI LASĂ GURA APĂ!

În arhivele noastre și în destule case particulare se mai păstrează până astăzi o cămară ce își așteaptă ieșirea la lumină după merit. E vorba de sutele de meniuri de la atâtea și atâtea mese făcute pe meleagurile românești. E o istorie a gastronomiei, mai de împrumut, mai pământeană, pe un carton Bristol, pe o foaie pictată manual – unicat – ori, când vremurile s-au înăsprit, după al doilea război mondial, pe hârtie bătută la mașină. De gală, regale, în onoarea cutărui suveran, ministru ori diplomat străin, ale unei comunități, familii, unități militare, ale absolvenților nu mai știm cărei școli, academii sau pușcării (da, da există și asemenea meniuri), mesele reținute astfel reconstituie societatea românească de la mijlocul secolului al XIX-lea până azi. Aici mai există un element cu valoare bibliofilă, am zice. Pe spatele nevinovatelor cartoane s-au iscălit participanții la banchet: capete încoronate, primi miniștri, diplomați, scriitori, pictori, actori, lume mondenă, română și străină. Toți defilează într-un fel prin fața noastră, mărturie a faptului că dincolo de războaie, crize și nemulțumiri de tot felul, lumea MĂNÂNCĂ. Dau în continuare câteva modele și cu gândul sprijinului ce aș putea primi de la cititorii mei spre a scoate Albumul de meniuri – ținta mea pentru un viitor nu prea îndepărtat.