Imam Baialdî

Frumoasa si harnica Fatme, fata imamului din Bagdad, stia, ca nimeni alta, mermetul vinetelor umplute. Din fermecatele-i maini, feliul isi raspandise faima pana departe, chiar si in devletul necredintosilor. A lasat mostenire pergament urmasilor sai reteptul.
Ai trebuinta, pentru un suflet de om :
O patlagea vanata mare
100 mililitri undelemn de masline extravirgin
2 cepe uscate
150 grame patlagele rosii
O legatura patrunjel verde
10 grame piper negru macinat (Piper nigrum)
O ramura de cimbru adevarat (Thymus vulgaris)
2-3 catei de usturoi
5 grame sare de mare
Se scoate coada vinetelor si se scobesc adanc.
Apoi se cresteaza de-a lungul, fara a se strapunge, se spala, se sareaza putin crestaturile si se trec la odihna vreme de 15 minuturi, desigur, pe gratar de lemn de paltin sau teiu. Se sterg incet cu o panza de in si se prajesc putin, spre inmiere, in undelemnul incins. Umplutura s-a pregatit din vreme: ceapa taiata in feliute, prajita putin in undelemn. Se amesteca, intr-un blid de lemn, cu patrunjelul tocat, sarea, piperul, usturoiul tocat si ceva rosii taiate cubulete, fara coji sau samburi.
Acum, vinetele se umplu si se rostuiesc in tava unsa, vinetele in picioare, cu partea de sus la vedere.
Se toarna peste ele undelemnul ramas sic el din tigaie, se acopera cu rosiile taiate felii, se incoroneaza cu ramura de cimbru. Se mai adaugeste o cana de apa si se dau la cuptor, la foc potrivit. Se lasa prêt de una ora si jumatate. Se aduc la masa calde sau reci. Le mananci si apoi te lingi pe degete.
Dar lasi marturie-fara peruzeaua ochilor Fatimei, scanteind sagalnic sub iasmak, parca nu au gustul acela din vremuri trecute demult in sipetul amintirilor.

Kera Calița

Rețetă din volumul „BUCĂTĂRIA BALKANIEI”, editura Integral, scris de Aurora Nicolau (alias Kera Calița) și Horia Pană

Află ce surprize ți-au mai pregătit Kera Calița și Locanta Jariștea, AICI

imam