Iepure de Ianina

2 iepuri intregi gatiti la cuptor pentru serbari, aniversari si onomastici .

Iepure de Ianina
Iepure de Ianina

Pentru 6 meseni  se caută proviant:

2  iepuri

500 mililitri de vin roşu demidulce

200 mililitri oţet din miere

3 cepe mari, dulci

3 căpăţâni de usturoi

200 grame costita afumata

200 grame masline negre

200 mililitri tsipouro, zisă şi raki

100 mililitri ulei de măsline

6-7 cuişoare

10 grame piper

5-6 foi de laur

10 grame sare de mare

Iepurele, fie de casă, fie de munte sau câmp, după jupuirea  incepută din partea din spate, se curăţă cu răbdare de cele nouă straturi de pieliţe, altfel carnea este tare şi indigesta.                                                                                  Se pregăteşte soluţia pentru marinare din: vinul rosu demidulce, cepele tăiate în bucati mari, usturoiul curăţat, dar nefaramitat, raki, foile de dafin, cuişoarele, 2-3 linguri de ulei de măsline, piperul.                                             Această compoziţie se amestecă bine.

Carnea de iepure se lasă cel puţin 24 de ore scufundată bine in lichid. A doua zi, se caleste costita impreuna cu maslinele si se stinge cu zeama din solutia pentru marinare. Iepurii se aseaza intr-o tava impreuna cu legumele din marinata si sosul de mai sus si se da la cuptor la foc mediu pentru 45 de minute. Cand carnea s-a inmuiat se da focul mai iute timp de 10 minute pentru rumenire.                                                                                                                 Se scot iepurii şi se rostuiesc în platou. Se toarnă sosul peste aranjamentul din platou.

Kera Calita