Fasole și cârnați pentru turiștii saxoni


După echinocțiu, se știe, valurile se domolesc și oaspeții cu dolari și euroi dau năvală în insule, spre studiul anticelor situri și destrăbălările adiacente.
La breakfast-ul de la miezul zilei, desigur, vor fasole cu cârnați. Nu-i mare caznă pentru kiria Heleni, se pregătește cu:
3 cârnați de porc (chiar și la zi de post, Doamne iartă-ne!)
o felie de slănină afumată
300 grame fasole, boabe uscate
o căpățână de usturoi
o ceapă mare
20 grame pulbere de paprika iute (Capiscum annuum)
10 grame frunze de laur (Laurus nobilis)
10 grame sare de mare
De cu seară s-a pus fasolea la înmuiat în apa rece. Dimineață se pune la fiert în apă clocotită.
Prima apă se aruncă.
La al doilea clocot se adăugesc ceapa mărunțită, usturoiul și frunzele laurului.
Se fierbe la foc mic una și jumătate oră.
Acum se întregește fiertura cu șofran și paprika, slănina, cârnații, totul tăiat feliuțe.
Se presară sarea, dacă cărnurile n-au fost prea sărate. Se mai lasă la fiert încă una oră și jumătate, până ce fasolea s-a înmuiat, păstrând boabele întregi.
Este îndeajuns pentru 4 xenoi.
Se aduce în tipsii mari la umbra tendei cele mari. Mărețul Phoebus se află în crugul său.