Fasole cu pastramă

Proviant pentru 4 galengii :
1 kilogram pastrama de oaie de pe dealurile Anatoliei
500 grame fasole uscata (se da prim cuvant soiurilor cu bob marunt )
200 mililitri ulei de masline
100 grame faina
50 grame paprika pisata ( Capiscum annuum)
10 grame piper macinat (Piper nigrum)
20 grame cimbru maruntit ( Satureja hortensis)La inceputul cartului de noapte, se pun la inmuiat, pentru a doua zi, atat fasolea cat si pastrama.
A doua zi, dupa inchinarea din zori, pastrama se spala, se taie in bucati si se pune la fiert.
La fel, fasolea se mai da odata prin apa rece si se pune la fiert.
Daca la bord se afla si ceva oameni ai uscatului, dupa cateva clocote se schimba apa in cazanul cu fasole.
Cand in sfarsit a fiert, adica boabele se sfarama usor in polonic, se adauga pastrama, de dorit cu tot cu apa in care a sucombat.
Se mai lasa pe foc jumatate de ora, apoi, se scapa de zeama in exces.
Alaturi, in ulei, se prajeste faina si se presara paprika pisata, mestecand incontinuu.
Se varsa continutul tigaitei in oala cu fasole, impreuna cu piperul, cimbrul sis area.
Se mai lasa la fiert inca 10 minute.
Se cere si cate un ardei iute adevarat, pentru fiecare galengiu si apa rece, din belsug, la indemana pentru echipagiu si, mai abitir, pentru oamenii uscatului.

Kera Calița

Rețetă din volumul „BUCĂTĂRIA BALKANIEI”, editura Integral, scris de Aurora Nicolau (alias Kera Calița) și Horia Pană

Află ce surprize ți-au mai pregătit Kera Calița și Locanta Jariștea, AICI

pastrama-cu-fasole-1