Doradă levantină la cuptor

Aduse din vreme de la piața mare:
una dolofană doradă proaspătă sau două potrivite
4-5 roșii mari și coapte
100 mililitri ulei de măsline extravirgin
200 mililitri vin alb demisec
50 mililitri bulion de roșii
o căpățână de usturoi
o legătură de pătrunjel
o lămâie
10 grame piper negru măcinat ( Piper nigrum)
5 grame sare de mare
5 grame șofran (Crocus sativus)
2-3 frunze dafin (Laurus nobilis)

După spălare, se taie dorada în bucăți, se freacă cu sare și piper apoi se rostuiește în vasul uns cu ulei, pregătit pentru cuptor.
Într-un castron încăpător, se amestecă uleiul de măsline cu vinul, bulionul de roșii și zeama de lămâie. Se toacă mărunt usturoiul și pătrunjelul, se adaugă în castron. După oarece amestec, se toarnă peste peștele în așteptare.
Se mărunțesc roșiile și se împrăștie pe toată suprafața doradei împărțite.
Se presară peste tot, așa, de bun rămas, piperul, sarea, dafinul și șofranul.
După rețeptul preștiutorului doctor Dioscorides, este bine a se zdrobi mai întâi firele de șofran în piuliță.
Se lasă peștele la cuptor 30 de minute, la foc nici prea-prea, nici foarte-foarte.
Se rostuiește din vreme vin alb sec și rece, precum sufletul Afroditei.