Crap umplut pe sos de masline si surimi

Pentru 6 elegante doamne la Sfanta sarbatoare Buna Vestire  :

Un crap de Dunare intreg la 3 kg./ 300 grame surimi/ 300 grame masline cafenii de kalamata/ 3 linguri mari de bulion/ o lingurita sare/ o lingurita piper negru/ 2 lamai/ o jumatate litru vin Feteasca Alba/ foi de dafin/salvie/izma/patrunjel

Dupa ce se spala pestele in apa limpede si rece, incepe scoaterea cu grija a oaselor pe interior  in care se baga cu migala tocatura si se leaga fedeles  cu sfoara alimentara. Apoi intr-o tava adanca, dupa ce pestele il aranjam, se pun uleiul de masline, foile de dafin, boabele de piper, vinul alb, o lamaie si se acopera (fara sa rasufle) cu folie de aluminiu si se lasa 40 – 50 de minute la 70 de grade la cuptorul incins mai devreme. Tocatura se face fina din peste (fara oase se intelege si tot crap proaspat), cu cartofi fierti, sare, piper dupa ochi si gust, lamaie, patrunjel ( 2-3 legaturi) si salvie sau izma dupa dorinta. Sosul este simplu de facut : se calesc in ulei de masline  surimul si gustoasele masline, venind adjuvantele, bulionul, vinul alb, 2 cani de apa calda, sare , piper dupa felul casei, 3-4 lingurite zahar si zeama de la o lamaie. Dupa 10 minute de bolborosit la foc mititel se toarna peste crapul montat pe platoul de alpaca sau portelan (cum aveti in bufetul primit mostenire). Dupa slujba de la biserica, cele 6 respectabile doamne se aseaza in jurul mesei la odihna si taifas, savurand pestele dupa voia Preacucernicei Sfânta Maria .

Kera Calita

Istorisirile Kerei Calița le mai afli și pe site-urile BucatarescuAntena SatelorVacanțierulCarneteGastroart și Presa de Turism