Cocoș cu bame

Numarul comesenilor, dupa grandoarea cocosului curatat : un cocos mic se socoteste la 800 grame , un cocos marela 3-4 kilograme. Noi vorbim despre cocosul mic si devreme cantatoriu, aproape indeajuns pentru 6 cantareti. Se mai adauga :
2 cepe mari
1 kilogram de rosii bine coapte
1 kilogram de bame, cele zise si okra
O legatura de patrunjel
250 mililitri ulei de masline extravirgin
200 mililitri vin de Limnos alb sec
10 grame piper negru macinat (Piper nigramerum)
20 grame cimbru (Satureja hortensis)
5 grame boia de ardei de Cayenne (Capiscum frutences), 10 grame sofran (Crocus sativus)
10 grame sare de mare
Se spala cocosul netransat cu apa rece,de-i la indemana, cu apa de izvor. Intr-o incapatoare oala se rumeneste ceapa felii, in cateva linguri de ulei de masline. Se introduce cocosul intreg, daca este mai mic, cu restul de ulei si se prajeste atent, pe toate partile. Separat, rosiile se oparesc si se transeaza. Unii indeparteaza si semintele, operatiune nerecomandata. Apoi se varsa cu toptanul peste cocosul in chinuri, dupa metodul japonez. Se lasa la fiert, sub capac, una jumatate ora.
Bamele isi lasa codita sub cutit si se descojesc, se inmoaie in vin, se prajesc putin in ulei, se lasa putin spre dulce odihna pe un gratar curat. Dupa ce cocosul s-a inmuiat se adaugesc bamele, vinul, piperul, cimbrul, sarea si se mai lasa la fiert, sub capac, inca jumatate de ora. La sfarsit, pe tipsia ce se aduce la masa, cocosul troneaza inconjurat de bamele inamolite in sosul rezultat, iar peste intreaga opera s-a presarat patrunjelul crud, maruntit si galbenusul sofranului.
Acest feliu este preferabil a fi incercat in hanurile din trecatorile muntilor Pindos, pe drumul de la Bitolia la Trikala.

Kera Calita

Rețetă din volumul „BUCĂTĂRIA BALKANIEI”, editura Integral, scris de Aurora Nicolau (alias Kera Calița) și Horia Pană

Află ce surprize ți-au mai pregătit Kera Calița și Locanta Jariștea, AICI

cocos-cu-bame-2