Ciorba attică de linte

Zahereaua pentru 6 comeseni:
500 g linte cu bobul mic, cu coaja subtire, sanatoasa, curatata de gargarite
cam trei litri de apa de isvor
o ceapa mare
6 catei de usturoi (restul cateilor de dau pe garla)
cimbru din belsug
Boabele de linte spalate-descantate se lasa de cu seara, dupa rugaciune, in apa rece in tingire de arama.
De dimineata, se pune la foc potrivit cu apa rece de isvor.
Dupa primul clocot, prima apa se arunca, urandu-i sa ieie toate relele cu ea.
Se toarna apa de sfarsit, cam un litru si jumatate.
Se picura un varf de sare marina si se lasa la fiert bine, spre inmuierea lentilelor.
Acum este randul cepii: se marunteste si, impreuna cu usturoiul curata, se arunca in craterul tingirii.
Se continua fierberea, pana usturoiul isi pierde consistenta.
La sfarsit, se adauga o ramura de cimbru adevarat (Thymus vulgaris) si se mai lasa un clocot.
Cimbrul, cateodata, in caz de prezenta lipsei, poate fi inlocuit de Herbs de Provence.
La masa, se aduce fierbinte sau rece.
Se recomanda gandul si conversatia spre nemuritorul Platonos.

Kera Calița

Rețetă din volumul „BUCĂTĂRIA BALKANIEI”, editura Integral, scris de Aurora Nicolau (alias Kera Calița) și Horia Pană

Află ce surprize ți-au mai pregătit Kera Calița și Locanta Jariștea, AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *