Calcan în baie de galangal

Pentru un singur comesean , nu prea infometat, de trebuinta sunt :
200 grame calcan sau limba de mare
200 grame vin alb
o ceapa mijlocie
ceva patrunjel frunze
o lamaie
sare de mare
piper (Piper Nigrum)
Pentru baia de galangal se cere :
o bucata de galangal (Alpinia galanga) de 3 centimetri lungime
2 ardei iuti de Cayenne, cam 5 grame ( un varf de cutit)
chimion (Cuminum cyminum)
o ceasca de lapte de cocos
Se curata pestele si se portioneaza. Se sterge cu o lamaie taiata, partea alba a pestelui.
Intr-un vas metalic de marime cat-sa-ncapa, se rumenesc in unt : ceapa taiata, patrunjelul maruntit , sarea si piperul maruntit mare.
Cand ceapa s-a prajit , se aseaza pestele peste, se stoarce restul de lamaie si se adauga vinul alb.
Se acopera cratita cu capacul sau si se lasa un clocot, apoi fierbe la foc mic.
Odata gata, se scoate pre oarece farfurie si se acopera spre neracire sis pre neuscare.
Se pregateste separat baia de galangal.
Se curate si se toaca bucata de galangal.
Se topeste o lingura de unt intr-o tigaie.
Se prajeste galangalul , ardeii iuti tocati, chimionul.
Se stinge cu o ceasca de lapte de cocos si se lasa la foc mic cam 10 minute.
Se toarna peste bucata de calcan sau de limba, daca n-a fugit deja din farfurie spre un oarece partid.
Se lasa timp spre ostoirea caldurilor si miresmelor.

Kera Calița

Rețetă din volumul „BUCĂTĂRIA BALKANIEI”, editura Integral, scris de Aurora Nicolau (alias Kera Calița) și Horia Pană

Află ce surprize ți-au mai pregătit Kera Calița și Locanta Jariștea, AICI

calcan-in-baie-de-galangal-2