Budincă de griș în zahăr ars

 

Jupâneasa Marghioala Procopoaia avusese de mică dragoste pentru cele sfinte și aplecare spre viața monahală. Hagialâcul la Ierusalim, datoria sfântă a oricărui credincios, nu s-a putut îndeplini, știută fiindu-i slăbiciunea de picere. Dar sufletul cel mare al jupânesei Marghioala se mai potolea din setea de cele sfinte a oiței dreptcredincioase, înșirând în fiecare sâmbătă parastase pline de colaci, colive, vinuri roșii și budinci de griș. Se știe că grișul se pisează din miezul bobului de grâu ce poartă trăsăturile Maicii Domnului.

Jupâneasa destoinică orânduia pentru budinca de griș: 4 ouă, 10 linguri cu vârf de zahăr, 300 grame griș, 1,5 litri lapte, rom și coaja rasă de la o lămâie și-o portocală, un praf de sare și un praf de copt.

Se ard 5 linguri de zahăr într-o tavă rotundă și se lasă la răcorit după ce s-a închegat strălucitor zahărul ars pe tavă. Într-o cratiță cu coadă punem la fiert laptele împreună cu 5 linguri de zahăr, sarea, romul, coaja rasă de lamâie și portocală, praful de copt și când dau în clocot presărăm grișul în ploaie mocănească, învârtind fără oprire până se îngroașă, este vârtoasă dar totuși moale și untoasă și se dă la o parte pentru răcit. Ouăle se despart, gălbenușurile se învârt cu o lingură de lemn până se încheagă, albușurile, și ele se bat spumă. În cratița cu coadă, când s-a răcit grișul se pune untul și se amestecă cu totul, apoi se pun gălbenușurile și ultima depunere sunt albușurile deja înspumate. După ce budinca este uniformă, adică nediferențiată de elemente, se toarnă în tava tapetată cu zahăr ars și se dă la cuptor până capătă o culoare maronie ca rășina brazilor din pădure.

Mâinile profane ale coanei Procopoaia răspândesc  bunătăți și mirosuri peste cuvioșii invitați ce se gândeau la slujbele mânăstirilor dar și la dulceața și parfumul budincii de griș gâlgâind în siropul zahărului ars.

Kera Calița

Istorisirile Kerei Calița le mai afli și pe site-urile BucatarescuAntena SatelorVacanțierulCarneteGastroart și Presa de Turism

One thought on “Budincă de griș în zahăr ars

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *