Borș de miel

 

Era în obiceiul pământului ca de Sfintele sărbători de Paște să se fiarbă borș de miel la masa de prânz, pentru deschiderea stomacului după postul cel lung. Secretul unei ciorbe de miel este știut de demult, de când păstorii își urcau turmele la munte. Fără căpățână, gât, picioare, coaste, coada, mațe și multă carne de miel, – toate cântărite la balanță în greutate de 3 kg – fiertura nu are cătare. Ciobanii din Pind și Gramos nu mănâncă ciorba fără să fie dreasă cu 500 grame de smântână grasă, 10 ouă de curcă, 2 litrii borș de casă și 3 legături de leuștean din grădină. Păstorițele, cu repezeală,vâră la fiert odată cu carnea, 3 morcovi întregi, 4 cepe albe uscate și sare după gust. După rugăciune, familia păstorului cu pruncii cu tot, în număr de zece, spun repede o rugăciune și după trei cruci, lângă candela aprinsă, înfulecă din borșul de miel cu sufletul împăcat că noaptea ce-a trecut au stat la slujba de Înviere a bisericii din sat.

Kera Calița

Istorisirile Kerei Calița le mai afli și pe site-urile BucatarescuAntena SatelorVacanțierulCarneteGastroart și Presa de Turism