“Boeuf Stroganoff”

Aceasta compozitie a Contelui Alexandr Grigorievici Stroganov, urmasul unor vechi baroni rusi, este cel care a infiintat  Universitatea din Odessa,numit  cetatean de onoare al orasului si a creat reteta ce-i poarta numele.

Pentru 10 baroni rusi in palatul Contelui Stroganov, Marele Bucatar pregateste felul de mancare indragit al Printului ramas neuitat in lumea fara margini:

1.5 kg.muschi de vita, 800 grame ciuperci albe „de Paris”, 300 grame bulion, 600 de grame de smantana de gatit, 1 litru supa de vita, 200 ml ulei de masline, sare, piper, 100 grame coniac,  1 lingura boia dulce, 8 cepe mari taiate solzisori, 3-4 linguri de faina, 200 grame unt;

Se intinde muschiul de vita apasand incet cu podul palmei si se taie in fasii de 4-5 cm. Intr-o parte a bucatariei, ajutorul de bucatar amesteca intr-un bol de alpaca faina cu boiaua, piperul si o lingurita de sare cu varf (lingurita din aceea de pe vremea Printului – de argint si adanca). La plita, Marele Bucatar, intr-o tigaie caleste carnea in uleiul fierbinte si o pastreaza la cald, in alta tingire aureste ceapa cu untul, adauga ciupercile si toate le tine la foc sotandu-se 5 minute. Tot acest amestec cald, il pune peste carnea brezata si-l  invarte si-l tot invarte, apoi toarna ingrijit bulionul de rosii, supa de vita, si toate acestea le fierbe la foc mic, pune coniacul, ridica de pe foc fiertura si o aranjeaza cu indemanare cu alba smantana.

Se obisnuia a fi aduse fierbinti, intr-un clopot mare, de-i zicem noi cloche, din care majordomul supraveghea cu strictete cum luau ajutorii Boeuf Stroganofful cu polonicul si-l puneau fiecaruia in farfuriile de portelan aurite pictate cu floricele.  Cei 10 baroni acum n-au nevoie de vorbe, mananca cu sat si  gandurile lor sunt totuna cu vantul, cu marea si panzele corabiilor.                                                                                      Kera Calita

Istorisirile Kerei Calița le mai afli și pe site-urile BucatarescuAntena SatelorVacanțierulCarneteGastroart și Presa de Turism