Amigdalopita

Pentru 40 minunate, dulci bucatele, sunt de trebuinta:
200 grame unt moale
2 oua
300 grame faina alba din grau greu de Baragan
100 grame migdale macinate
100 grame zahat tos
200 grame zahar pudra
100 grame coniac Metaxa peste cinci stele
o lingurita praf de copt (de la magazine)

Untul de bate pana ce devine spuma, precum urma marii in amurg.
Se face totuna cu untul , galbenusul oualelor, faina, migdalele macinate, praful de copt, zaharul tos si, pe deasupra, un pahar de apa si coniacul Metaxa.
Totul se framanta bine-bine.

Se incalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.

Pasta rezultata mai-nainte se intinde pe blatul de lemn si se decupeaza in diferite forme : cerculete ,stelute si, desigur, mai putine semilune.

Se unge tava cu unt si se rostuiesc fursecurile randuri, randuri.
Se tine tava in cuptor cam 30 de minute.

Dupa descarcare, calde inca, se stropesc cu esenta de trandafiri si se acopera din belsug cu zahar pudra.
Se aduc, dupa racire, in sacnasiu, insotite de ceaiul de iasomie sau aromata Mocca, asezate cu multa arta, caci mestere si nemiloase priviri vor trece asa, in joaca, peste bietele prajiturele.

Kera Calița

Rețetă din volumul „BUCĂTĂRIA BALKANIEI”, editura Integral, scris de Aurora Nicolau (alias Kera Calița) și Horia Pană
Află ce surprize ți-au mai pregătit Kera Calița și Locanta Jariștea, AICI

amigdalopita-1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *